Wat de baard van de koning te maken heeft met branding

Onze koning heeft al een tijdje een baard. Persoonlijk vind ik dat het hem uitstekend staat… en daarin ben ik niet alleen. Heel Nederland blijkt dat te vinden. Zijn populariteit als koning is er zelfs (kort) door gestegen. Huh…door een baard? Ja, kleine aanpassingen kunnen voor grote resultaten zorgen. Pure personal branding. Wat kunnen we hiervan leren?

1. Willem laat zien ‘dat hij ook maar een mens is’

Wat was zijn reden om deze baard te laten staan? Zelf zegt hij het volgende erover: ‘De reden waarom ik mijn baard liet staan was omdat ik mezelf niet meer op mezelf vond lijken. Ik was veel afgevallen, ook in mijn gezicht. ’ 

Door dit te vertellen laat hij zien dat hij ook maar een mens is. Een mens die ook gewoon bezig is met afvallen en met zijn gezondheid. Hierdoor wordt hij bereikbaarder en menselijker. Zodra mensen zich met hem kunnen identificeren stijgt zijn populariteit. (Dat is dus mislukt in Griekenland)

Zelf toepassen:  Kunnen jouw klanten zich met jou en je bedrijf identificeren? Ben of was jij ook één van hen? Laat ook eens zien dat je niet perfect bent. Mensen houden niet van perfecte mensen en/of perfecte bedrijven. Niets menselijks is ons vreemd.

2. Willem past zijn uiterlijk aan op zijn hoofdboodschap 

‘Hij heeft echt een stoerder en markant gezicht gekregen door die baard’ zeiden de royalty kenners. Ook de imago-deskundigen van Nederland hadden er wat over te zeggen: ‘Het maakt hem eigentijdser en hipper’. En dat laatste is precies wat Willem ook wil. Hij is een koning die niet boven het volk wil staan, maar ernaast. Handen uit de mouwen en voeten in de klei. Hij doet het heel anders dan Beatrix, en pakt het veel persoonlijker aan. Hij wil een koning zijn van deze tijd.

Let dus op: zijn uiterlijk communiceert hierbij dus hetzelfde als zijn boodschap. Dat is key in branding.

Zelf toepassen:  Heb jij scherp wat je wilt uitstralen? Vertaal die boodschap dan ook naar het uiterlijk van je bedrijf. Wees je bewust van het feit dat bijvoorbeeld kleuren, vormen, fotografie samen het uiterlijk van je bedrijf vormen. Kies ze dus zorgvuldig of laat het doen.

3. Willem durft te veranderen!

Door zijn baard te staan laat Willem zien dat hij durft te veranderen. Vastgeroeste patronen doorbreekt hij. Branding is ook geen vaststaand iets, het groeit als het goed is met je bedrijf mee. Tuurlijk je moet wel herkenbaar blijven, maar het moet niet saai worden.

Zelf toepassen:  Hoe zit het met de uitstraling van mijn bedrijf? Hoe kom ik over als bedrijf? Is het geheel nog een eenheid (verbaal+ non-verbaal?) of ben ik toe aan verandering?

4. Willem komt zelfverzekerd over door zijn baard

Vergeet niet. Eigenlijk werkt Willem voor ons. Wij – Het Nederlandse volk – zijn eigenlijk zijn “klanten”. En hoe fijn is het dan dat Willem een bepaalde zelfverzekerdheid uitstraalt? Hij is heel comfortabel met zijn nieuwe baard en dat is te zien. En dat is aantrekkelijk.

Zelf toepassen:  Als je naar je website kijkt. Voel je je dan zelfverzekerd daarover? Of is ‘ie al een beetje gedateerd inmiddels en laat je het niet meer vol trots zien? Je gaat ook niet in een slobbertrui naar een netwerkbijeenkomst. Je trekt iets aan waar je in straalt… Behandel je bedrijfswebsite dan niet anders.

Wil jij ook ‘iets anders’, maar weet je niet zo goed wat en waarom? Overleg het even met mij. Samen komen we wel tot een plan de campagne.  www.studiosolide.nl/contact

Bij ons is de klant koning.