Blijf jezelf (als bedrijf); juist in deze crisistijd!

Het is echt een intensieve tijd. Voor iedereen. Ook ik heb een intensieve week achter de rug waarin ik van hot naar her sprong qua gedachten, energie & plannen. Wat kan ik doen? Wat wil ik doen? Wat kan ik bijdragen vanuit mijn vakgebied? 

Ook mijn klanten lieten weten door hetzelfde proces heen te gaan. Het ene moment vol enthousiasme en energie aan een nieuwe online oplossing werken en het andere moment wordt een mooie opdracht gecanceld en voelt dezelfde oplossing zwaar en overwhelming. 

Niet raar! Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Ik denk dat het daarom heel belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven. Als mens maar ook zeker als bedrijf! Zodat je geen gekke sprongen maakt en je hollandse boerenverstand blijft gebruiken. Blijf helder nadenken. 

Hieronder een paar suggesties hoe je dit kunt doen.

1. Neem WEL de tijd

Hoe voel je je? En hoe gaat het met je bedrijf? Voel je je genoeg ontspannen om creatief te kunnen zijn? Zorg eerst voor jezelf, en dan voor je bedrijf. 

De online vibe die er nu hangt is er eentje van snel snel snel. Iedereen lijkt opeens super flexibel en nieuwe initiatieven worden massaal uit de grond gestampt. Dus jij doet mee en verzint ook snel een totaal nieuwe online cursus. Maar hoe solide is dat? Neem voldoende tijd om over je nieuwe oplossingen na te denken. Luister aandachtig naar je huidige klanten. Voorkom dat je als een kip zonder kop allerlei aanbiedingen doet of ideeën uitvoert waar je misschien later niet meer achter kan staan. 

Hoe wil je terugkijken op deze tijd? Wat wil je dan hebben gedaan? Dat zijn de echte vragen waar je echt even de tijd voor mag nemen. 

2. Ga even terug naar de kernwaarden van je bedrijf

Ga even met me terug naar het pre-Corona tijdperk. Waar stond je bedrijf altijd voor? Wat zijn de absolute kernwaarden van je bedrijf? Waar sta je om bekend? Wat hoor je vaak terug in aanbevelingen? Gastvrijheid? Creativiteit? Kwaliteit? Pak je missie en visie er weer eens bij. Zie die kernwaarden als de merkidentiteit en karakter van je bedrijf. 

➤ Verandert de crisis jouw persoonlijke karakter? Nee toch? Je bent nog steeds dezelfde persoon met dezelfde voorkeuren en karaktertrekken. 

➤ Zo moet er ook niets veranderen aan het karakter van jouw bedrijf. Bekijk hoe je die absolute kernwaarden nog meer kunt laten zien in deze crisistijd. Laat die kernwaarden het beginpunt zijn van het bedenken van je eventuele oplossingen. Vergroot ze uit! 

Maar wijk er niet vanaf. Blijf jezelf als bedrijf. Heb jij als bedrijf naam opgebouwd dat jij voor absolute kwaliteit gaat: ga dan niet opeens iets van 2500 euro afprijzen naar 250. Oude klanten voelen zich misschien bekocht. Het past niet bij je als merk. En wanneer moet je dan weer terug naar de oude prijs? En hoe realistisch is het eigenlijk om te verwachten dat iemand dezelfde kwaliteit levert voor 250 ipv 2500 euro? 

Je zou bijvoorbeeld ook je prijs op 2500 euro kunnen laten staan. En het overgrote deel doneren aan een hulporganisatie. Zo help je dubbel. De klant weet jouw product op waarde te schatten én je helpt ook Corona te bestrijden door een goed doel te steunen. Er is altijd een oplossing die voor jou kan werken. Probeer ‘m alleen dicht bij jezelf te houden. Daarmee bouw je vertrouwen op. Meer weten hoe je vertrouwen opbouwt? Lees dan ook eens deze blog. 

3. De beste oplossing is vaak de simpelste

Alles wat jij nodig hebt is er al. Je hebt alles in huis qua kennis en kunde op jouw vakgebied. Daar is niets aan veranderd. 

Ik geloof er niet in dat je heel erg moet gaan afwijken van je plannen. Het hoeft niet perse een 100% nieuw product of dienst te zijn wat je gaat aanbieden. Waarschijnlijk is de beste oplossing een hele simpele. En heb je het al in huis. 

Vraag waar je klanten nu behoefte aan hebben en speel daar op in. Maak het niet te ingewikkeld! Denk simpel. Denk opbouwend. Kun je dit later ook nog inzetten na de crisis? 

Als ik digitaal wil sparren met andere mensen gebruik ik daar vaak www.miro.com voor. Een mooie online oplossing waarbij je met anderen gemakkelijk nieuwe ideeën kunt uitwerken. Als je er niet voor wilt betalen kun je Miro gemakkelijk naast Skype/Zoom draaien en je scherm delen.

4. Doe mee met mooie initiatieven & werk samen

Leuk als je de eerste wilt zijn die met een fantastische unieke oplossing komt. Nou gefeliciteerd! Wat mij betreft gaat het daar niet om. Het gaat nu even niet om de slimste, mooiste en leukste oplossingen. 

Het gaat erom dat we oplossingen bedenken voor zoveel mogelijk mensen. Dat we solidair zijn en elkaar helpen. Als we allemaal willen shinen met de beste oplossingen, dan staan we allemaal op het podium. Maar wat is de waarde van iemand op een podium (een leider) als er geen publiek is? Als er geen mensen meedoen met je mooie uitgedachte initiatief? 

Werk samen. 

Je mag ook gewoon even achterover zitten en het niet weten. Als je maar in beweging blijft! Heb oog voor al het moois wat er nu opgezet wordt ipv dat je verwoed verder zoekt naar je eigen unieke mooie reddingsboei. Je mag afkijken! Leer van anderen. Maak contact en vraag hulp. Doe mij een mailtje met jouw probleem en ik denk gewoon even met je mee.

Blijf dicht bij jezelf!

Succes.