Hoe kies je een goede bedrijfsnaam?

Zelf wilde ik pas starten met ondernemen als ik DE perfecte bedrijfsnaam had gevonden. Het moest een naam zijn die na een aantal jaar nog steeds helemaal zou kloppen. Ik vond het enorm lastig. Het enige resultaat was dat ik mijzelf tegenhield om andere zaken aan te pakken. Het vinden van de juiste bedrijfsnaam werd echt een struggle. Herkenbaar?

Achteraf kan ik zeggen dat die struggle helemaal niet nodig was. Het ging namelijk niet over die naam; veel meer over wat ik nou wezenlijk wilde uitdragen. Het ging puur over mijn verhaal en branding die ik zelf nog niet in woorden had omgezet.

Toen ik dat realiseerde ging het snel. Mijn missie met Studio Solide is om voor ondernemers solide branding te creëren waarmee ze zich scherp kunnen onderscheiden én precies de juiste klanten kunnen aantrekken. Solide staat voor stevig en betrouwbaar. Samenhangend en eerlijk. Logisch en robuust. Allemaal kernwaarden die overeenkomen met mijn aanpak en mijn stijl van ontwerpen.

Leuk voor jou, Djoeke. Nu even concreet. Hoe vind ik die goede bedrijfsnaam? Deze tips kunnen jou helpen bij het vinden van de naam die klikt met jouw verhaal. Zo wil ik jou graag de struggle besparen!

 

01. Overweeg je eigen naam

Je hoort het overal: jíj bent je bedrijf. Mensen doen zaken met mensen. En dat beaam ik. Ik denk alleen niet dat het altijd de juiste oplossing is om je bedrijf naar jezelf te vernoemen. Ik zal je uitleggen waarom.

Belangrijk is het verschil tussen personal branding en business brandingPersonal branding is dat waar jij vanaf je geboorte al mee bezig bent. Of je het nou doorhebt of niet. Alles heeft bijgedragen aan het merk dat jij al bent. Business branding kun je opbouwen vanuit niets en daarbij kun je zelf een scherpe focus kiezen.

Daarnaast, misschien heb jij op den duur wel de ambitie om personeel aan te nemen. Of werk jij met andere ondernemers samen. Wil jij dat ze werken onder jouw persoonlijke naam?

Of misschien heb je, net zoals ik, een naam die constant verkeerd wordt geschreven en niet onthouden wordt… dat is ook een lastig verhaal. Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen als je je eigen naam overweegt als bedrijfsnaam.

 

02. Als je moet uitleggen hoe je het moet uitspreken of schrijven zit je verkeerd

Ook ik heb mijn eigen naam overwogen als bedrijfsnaam. Maar toen de zoveelste flapdrol mijn naam weer als Dieuwke schreef in plaats van Djoeke, heb ik besloten dit niet te doen. Je wilt dat je bedrijfsnaam blijft hangen. Dat iedereen je meteen kan opzoeken op social media zonder te moeten zoeken naar de juiste schrijfwijze. Dat werd hem niet met mijn naam.

 

03. Houd het simpel

Samenvoegingen van bestaande woorden maar dan net even anders… Creatief misschien maar kijk daar mee uit! Als het lukt; houd het dan simpel. Hoe simpeler, hoe beter. Hoe sneller potentiële klanten je bedrijfsnaam onthouden en kunnen terugvinden.

En met simpel bedoel ik ook; kort. Korte namen of een mooie afkorting waar je in elk formaat en op elk platform mee kan werken, online en offline.

 

04. Leg uit wat je doet aan anderen

Kom je er helemaal niet uit? Ga over je bedrijf praten. Met heel veel mensen. Let op welke woorden je gebruikt als je praat. Desnoods neem je jezelf een keertje op met je telefoon. Jouw woordkeuze zegt iets over jou en over je aanpak die jij wilt gaan hanteren. Misschien destilleer je daar iets moois uit!

 

05. Vraag anderen, maar niet teveel

Stel je hebt een bestaand woord gekozen als onderdeel van je naam, zoals ik: Solide. Probeer dan in je omgeving na te vragen wat voor associaties dat oproept. Zijn het de juiste associaties? Weet van tevoren goed aan wie je dit vraagt. Het liefste aan je doelgroep zelf.

Teveel meningen kunnen weer onhandig zijn. Blijf bij je gevoel en je idee. Het is jouw bedrijf, jíj moet je er uiteindelijk goed bij voelen!

 

Conclusie: een goede bedrijfsnaam vinden is moeilijk. Maar niet onhaalbaar! Succes

Lukt het niet om een sterke bedrijfsnaam te vinden die goed voelt? Even Sparren?

Later even teruglezen? Bewaar de blog op Pinterest! 

Hoe kies je een goede bedrijfsnaam?