Moeite met het omschrijven van je ideale klant? Draai het om!

‘Je moet kiezen om gekozen te worden’, is één van mijn favoriete uitspraken. Waarom? Omdat als jouw ideale klant jou niet herkent als degene die het echte verschil voor ze maakt – tussen alle andere aanbieders – heb je nul uitgangspositie. Je bent één van de 1000 opties voor ze. Kies dus en wees van waarde voor precies de juiste klanten. 

Misschien weet je al een beetje wie je ideale klant is maar heb je hem/haar nog niet echt goed omschreven en uitgewerkt. Belangrijk om dat wel te doen. Als je je ideale klant goed weet te omschrijven dan heeft dat namelijk veel voordelen. Zo weet je netwerk beter wie ze naar jou kunnen doorsturen omdat je het hen beter kunt vertellen. En kun je sneller zaken uitbesteden aan bijvoorbeeld een virtual assistent omdat deze veel helderder weet wie je wilt aanspreken. Bovendien krijg je een nog betere understanding van je ideale doelgroep en dat werkt altijd door op wat je dagelijks in je bedrijf doet. Je gaat je ideale klant zo nog beter aanspreken! 

Moeite met het omschrijven van je ideale klant? Draai het eens om!

Bij wat voor soort klanten verlies jij bakken met energie?

Energie. Als je je eigen energiepeil niet goed bewaakt kun je een succesvol bedrijf wel vergeten.

Als je al even bezig bent als ondernemer heb je wellicht klanten gehad waarbij je bij elk contact gesloopt was. Je verloor bakken met energie en kreeg geen energie terug van het proces. Je kunt gewoon niet met iedereen door één deur. En dat is helemaal normaal en oke. Maar onderzoek eens waardoor dat kwam. 

Heb je nog geen klanten gehad waarbij je dit bent tegengekomen; gefeliciteerd. Wellicht heb je dan een voorbeeld vanuit je persoonlijk leven. Aan wat voor soort mensen verlies jij energie? En waar komt dat door? 

Draai het dan weer om. Kun je een voorwaarde schetsen waar jouw ideale klant aan moet voldoen wil je je energiepeil op een bepaalde hoogte houden? Een belangrijk aspect!

Met wie kun jij helemaal niet goed communiceren?

Communiceren. Voordat ik met mijn bedrijf begon dacht ik dat ik het overgrote deel van de tijd bezig zou zijn met strategie en design. Het werk waar ik voor ben opgeleid en ervaring in heb. Maar oh men, wat had ik dat verkeerd. De meeste tijd gaat zitten in communiceren en afstemmen. En met sommige mensen kun je dat van nature beter dan met anderen. 

Dus; wat zijn de factoren waardoor je niet goed kunt communiceren met je klant? Misschien communiceer je liever niet onder tijdsdruk. Of wil je liever niet 100 mailtjes ontvangen per dag van één klant. 

Draai hem daarna weer om. De klant moet bijvoorbeeld voldoende tijd en aandacht hebben voor het project. Het goed vinden om te overleggen per telefoon. Helder! 

Laat jouw ideale klant perfect op JOU aansluiten. Dit is even geen plek voor water bij de wijn. Je bent bezig je ideale klant vorm te geven. Kijk wat echte voorwaarden zijn en wat minder belangrijk voor je is.

Welke problemen kun je absoluut niet oplossen?

Heb je wel eens bij een klant gehad dat ze iets van jou verwachtte wat niet de bedoeling was? Weet welk probleem je niet kunt oplossen en wees daar helder in. Probeer niet onverhoopt toch alles op te lossen… dan wordt je een manusje van alles. Dat ben je niet. Je bent een expert in dat wat je het beste kan. 

Bijvoorbeeld: ik ben voedingscoach maar ik kan je niet helpen als je een onderliggend probleem hebt zoals een depressie. Dat is niet mijn expertise. Dan verwijs ik je door. Noteer: Klanten met een depressie neem ik niet aan. 

Wat voor problemen kun je nog meer niet oplossen? Keer het dan weer om. Welke dus wel?

Van welke dromen begrijp je helemaal niets?

Je klanten komen bij je met een probleem dat ze opgelost willen hebben. Anders schakelen ze geen hulp in. Maar dit betekent ook dat ze een bepaalde uitkomst voor zich zien. Het is dan fijn als jij tot op zekere hoogte mee kunt dromen met je ideale klant. Zodat je hun dromen ook helemaal begrijpt en zodoende weet waar jullie naar toe werken. 

Maar, van welke dromen begrijp jij helemaal niets? 

Voorbeeld. Je bent een marketeer en een nieuwe klant komt bij je en vertelt via dropshipping graag heel snel geld te willen verdienen. Of jij hem daarbij kunt helpen. Jij daarentegen onderneemt liever vanuit een laagje dieper. Jij snapt hem niet dat hij graag ‘snel geld wilt verdienen’ zonder iets meer te bereiken dan dat. 

Noteer: klanten die het alleen voor het geld ondernemen passen niet bij mij en mijn bedrijf. Draai om: klanten die meer willen dan alleen geld verdienen passen beter bij mij > en werk deze dan nog iets specifieker uit.

Wie heeft er niet genoeg middelen om jou in te schakelen?

Last but nog least. 

Ik wil geen klanten met te weinig tijd. Ik wil geen klanten met te weinig budget.. Ik wil geen klanten met…? Keer het dan weer om. Welke middelen moet mijn ideale klant (minimaal) hebben om mij in te schakelen? Wat vind ik daarin het allerbelangrijkst? 

Verder gekomen met het omschrijven van ideale klant? Mooizo! Print je bevindingen uit en plak het naast je bureau. Zo vergeet je de voorwaarden en aspecten niet. Schrijf er aspecten bij zodra er weer eentje in je opkomt!