Reminder: houd je snavel en luister vaker naar je klanten!

“Hoezo luisteren? Ik weet toch als expert wel wat mijn klanten nodig hebben?” Nee helaas, dat weet je niet altijd. Want je wordt wakker en de wereld is namelijk alweer veranderd. Vervelend. 

Corona of geen Corona, de wereld zal nooit stilstaan dus jouw klanten en hun wensenlijstje ook niet. Jouw personeel & partners ook niet als je die hebt. En jij trouwens ook niet…

Daarom is het belangrijk echt goed te luisteren én ook te blijven luisteren. Vul niet teveel zaken voor je klanten in. En ga vooral niet handelen voordat je hebt geluisterd. (Oké mama). 

Hoor je het stemmetje van je moeder of vader al in je achterhoofd? LUI-STE-REN, <vul hier je complete naam in>. 

Als je niet goed luistert dan..

  • Loop je ideale klanten mis omdat je misschien niet goed meer aansluit op de wensen en behoeftes van nu 
  • Kun je minder snel groeien omdat je niet flexibel meebeweegt met de markt 
  • Kan het zo zijn dat je personeel zich niet gehoord voelt en vertrekt 
  • Kom jij er na 5 jaar achter dat je eigenlijk iets doet waar je geen energie meer uit haalt omdat je niet naar jezelf hebt geluisterd. 

Daarom een vriendelijke reminder om beter én vaker te luisteren naar je ideale klanten, relaties en jezelf. Dat geldt net zo hard voor mij. We vergeten allemaal wel eens te luisteren.

Alleen als jij echt behulpzaam bent creëer je bestaansrecht

Als het goed is wil jij behulpzaam zijn voor je klanten. Zeker nu tijdens Corona. Door goed te luisteren weet je sneller of én wanneer je iets kunt betekenen. 

Hoe dan? Stel eens wat vaker een goede en persoonlijke vraag en luister aandachtig. Vraag door en neem de tijd. Kijk of je echt behulpzaam kan zijn. Iets meer kan doen. Luister niet alleen om te antwoorden of om te verkopen. Echt helpen start met begrijpen. En begrijpen weer met luisteren. 

“Een mens heeft twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren dan te praten.” – Confucius 🧐

Hoe vaak komt luisteren terug in je werkproces?

Misschien werk je met een intake-formulier bij nieuwe klanten? Wellicht dat je aan het einde van het proces ook evalueert hoe ze het vonden in de vorm van een review? Maar wat gebeurt er in de tussentijd? Bekijk eens of je meerdere terugkerende momenten kunt vinden waarop echt luisteren zinvol kan zijn. Ga eens wat vaker in de schoenen van je klant staan. Zo spot je vast nog zaken die beter kunnen voor deze klant en je toekomstige klanten. En je komt beter te weten hoe jouw bedrijf ‘gezien’ wordt, en dat kan interessant zijn om uit te vergroten in je branding (als het positief is natuurlijk). 

“Het is het verstandigste om zoveel mogelijk te luisteren, want dat is goed voor je algemene ontwikkeling, als je er tien procent van leert, dan ben je de anderen al een eind voor.” – Johan Cruijff 😂

In hoeverre geef je je klanten (en relaties) persoonlijke aandacht?

Voor mij geldt: als ik mij ergens een nummer voel ben ik meestal niet zo blij. Hoe meer een product of dienst op mij is afgestemd hoe eerder ik geneigd ben te kopen. Maar ook: neemt het bedrijf de tijd om zich echt in mij te verdiepen? Hoe is de persoonlijke service? Word ik echt gezien? Zeker omdat we nu niet 1-op-1 kunnen zitten is het belangrijk wel persoonlijk te blijven. Zodat je echt met elkaar kennis maakt en weet wie je voor je hebt. Dus pak de telefoon, ga Zoomen of neem eens een video op. 

“Luisteren is actief. Op het meest basale niveau gaat het om opletten en aandacht geven.” – Simon Sinek 💛

De beste marketingtechniek? Blije klanten!

Hoe krijg je blije klanten? Luisteren en begrijpen voordat je aan de gang gaat (en vervolgens blijven luisteren). Blije klanten leveren blije klanten op. Dat is nog altijd de allerbeste marketingtechniek. 

luister naar je klant

Groetjes, mama