De 4 ingrediënten van een solide positionering

Precies de juiste positie innemen in de markt. Die unieke plek vinden die jou in staat stelt precies in jouw sweetspot te ondernemen zonder “last” te hebben van concurrentie. Dat willen we allemaal wel. 

Een sterke positionering verkrijgen is helaas niet zo heel makkelijk te realiseren. Vaak kun je een sterke positionering niet in een middagje bedenken. Het kost tijd. Het moet groeien. Het moet precies kloppen. 

Ik vergelijk het verkrijgen van een sterke positionering wel eens met koken. Heb je de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheid? En ben je in staat om de juiste ingrediënten op de juiste momenten toe te voegen om die unieke eigen smaak te verkrijgen? En kun je keer op keer zorgen voor precies dezelfde smaak of was het one lucky shot? 

In deze blog vertel ik je wat positioneren is en geef ik je inzicht in de 4 ingrediënten die je kunt inzetten.

Wat is positioneren?

De definitie die ik aanhoud: 

“Het verbinden van een unieke verzameling kenmerken en eigenschappen aan een product/dienst/merk zodat deze een belangrijke eigen plaats inneemt in de hoofden van de potentiële klant ten opzichte van de concurrent”.

Je kunt alleen maar komen tot een sterke positionering als je weet wat je identiteit is als bedrijf, wat je potentiële klanten belangrijk vinden en willen, en wat de sterke punten van de concurrent zijn. Sterke merken weten wat de concurrent doet, waar de concurrent sterk in is, maar vaak vallen ze deze concurrenten juist niet op de sterke punten aan. Ze scherpen juist hun eigen unieke sterke punten aan. 

Met een goede positionering hoef je dus niet de ‘strijd’ aan te gaan. Je klanten willen eigenheid zien. Niet de zoveelste variant die lijkt op alle anderen waaruit ze moeten kiezen. Wees anders!

Ingrediënt 1: één stevig eenduidig doel

De allermakkelijkste manier om je goed te onderscheiden is het hebben van een stevig eenduidig doel. Wat bedoel ik daarmee? Mensen dragen graag hun steentje bij. Mensen kopen graag van merken die hetzelfde nastreven als zij zelf. Neem bijvoorbeeld Dopper. Dopper heeft als missie schoon water voor iedereen en in elke oceaan. Veel mensen delen deze wens. Door hun Dopper (een flesje) op de markt te brengen verminderen ze het gebruik van eenmalige plastic flesjes, flesje voor flesje. Duurzame merken met stevige missies zijn vaak succesvol.

Ingrediënt 2: één hoofdemotie

Emotie verkoopt. Als jij met je marketing- en communicatie-uitingen krachtige gevoelens kunt opwekken dan blijft de boodschap meestal beter hangen. 

Iedereen heeft bepaalde merken waar hij/zij niet van afstapt. Wat zijn ze bij jou? Misschien is het Calvé pindakaas omdat je er groot mee geworden bent (zoveel goede herinneringen!).  Misschien rijd je een Volvo omdat je een beetje angstig bent in de auto, en dit de meest veilige auto lijkt (volgens de reclames). En waarom heb je eigenlijk een iPhone en geen goedkopere Android die meer kan? Dat gaat om gevoel. 

Kortom: Wat is het gevoel dat je wilt oproepen in je communicatie, en wat is het gevoel wat je wilt meegeven na het gebruik van jouw product of dienst? Daarin kun je het verschil maken.

Ingrediënt 3: Consistentie

‘Don’t make them think’. Als een potentiële klant van jou, jou voorbij ziet komen moet deze meteen de uiting kunnen linken aan jouw bedrijf. Zorg dus dat je de hoofdboodschap in verbale en nonverbale taal consistent brengt. 

Gebruik bijvoorbeeld dezelfde kleuren, hetzelfde lettertype, en dezelfde stijl van fotografie. Dokter de juiste tone-of-voice uit, en weet welke woorden en zinnen je kunt inzetten om jouw boodschap goed over te brengen. Zorg voor balans en flexibiliteit, maar blijf te allen tijde consistent! Je kunt dit alleen bereiken als je weet wat de absolute kern is van je bedrijf. Dáár gaat het namelijk over. Die boodschap heb je te brengen.

Ingrediënt 4 :Toekomstproof

Als het goed is verander je nooit de ‘why’ van je bedrijf. Je missie, je doel blijft hetzelfde. MAAR. De vorm waarin je dat doet mag bewegen met de tijd. Probeer nieuwe vormen uit, zorg dat je toekomstproof blijft. Je visuele branding is niet ‘set in stone’. Je mag het elke keer weer opnieuw brengen in een nieuwe vorm. 

Hoe blijf je dan herkenbaar als je constant verandert? Door elke keer weer opnieuw een klein beetje bij te sturen. Zorg dat je met je tijd meegaat. Reageer op dat wat er nu speelt. Als je de kern van je bedrijf goed voor ogen hebt, dan kun je enorm veel ‘spelen’. Wees creatief, actueel en ga met je tijd mee. 

Wil je samen kijken of jouw hoofdboodschap glashelder is? Of je positionering nog scherper kan? Leuk! En nuttig.