Rebranden tijdens Corona – ja of nee?

Deze vraag – rebranden tijdens Corona, moet je dat nou eigenlijk wel willen? –  werd me de afgelopen tijd meerdere malen gesteld. Ik vind het een hele interessante vraag en tegelijk ook een ingewikkelde. Waarom? Omdat er geen eenduidig antwoord op te geven is. Of een bedrijf NU toe is aan een rebranding is van zoveel meer factoren afhankelijk. Daarom in deze blog: de algemene redenen waarom je wel of niet voor een rebranding zou moeten gaan. Plus: Wat zijn de voordelen en nadelen van rebranden tijdens Corona? – (ik hoor je denken: voordelen? Ja, er zijn zeker voordelen!) 

Wat is ‘rebranden’?

Rebranden houdt in dat je als bedrijf opnieuw gaat kijken naar je merkidentiteit, en vanuit daar de vertaling naar verbale en non-verbale communicatie gaat veranderen. De koers van het bedrijf is geleidelijk (of juist abrupt) veranderd. Nu past de ‘oude jas’ niet meer. 

De uitstraling (Huisstijl) & de tone-of-voice (taaluitingen) representeert het verhaal van het bedrijf niet meer. Het bedrijf is hierdoor niet optimaal in staat om de beoogde ideale doelgroep te raken. Communiceren gebeurt uiteraard nog wel, maar de aandacht van de doelgroep grijpen en vasthouden lukt onvoldoende. 

Het bedrijf heeft als het ware geen echte grip meer op de beoogde doelgroep. Met als resultaat dat de omzet achteruitgaat omdat concurrenten jouw ideale klanten wel weten te raken. In dat geval kiezen bedrijven dan vaak voor een rebranding. Dit gaat dus echt veel verder dan alleen een mooi nieuw logo, al is dat vaak wat je als consument het eerste ziet. Je start als bedrijf dus echt bij de identiteit. Wie wilde je ook al weer zijn? En hoe zit dat nu? Vanuit een scherpe merkidentiteit maak je – met een merkstrateeg/designer/copywriter –  de juiste verbale en non-verbale vertaling naar een nieuwe huisstijl, website & andere uitingen. 

Algemene redenen om te rebranden

  • De visie/missie/strategie/cultuur/doelen van je bedrijf zijn (geleidelijk of abrupt) veranderd;
  • Je aanpak/producten/diensten zijn (geleidelijk of abrupt) veranderd; 
  • Het imago van je bedrijf heeft een deuk opgelopen (zoals Corona het bier); 
  • Je gaat fuseren;
  • Het design stamt uit de middeleeuwen.

Voordelen rebranden tijdens Corona

Voordeel 1: meer tijd voor reflectie 

Door Corona komen sommige bedrijven tot stilstand qua omzet. Maar dit betekent niet dat je stil hoeft te zitten. Je hebt nu meer tijd om ‘aan’ je bedrijf te zitten in plaats van ‘in’. Tijd voor reflectie en het uitzetten van de grote lijnen dus! Doordat de rebranding jouw volledige aandacht krijgt kun je er vanuit gaan dat de uitkomsten van de rebranding beter gefundeerd zullen zijn. Een kans!

Voordeel 2: je houdt je klanten, personeel en partners betrokken bij je bedrijf tijdens Corona 

Je klanten gaan wat vinden van de rebranding. Of het nou negatief of positief is, je gaat het horen. Sommige mensen vinden veranderen sowieso heel moeilijk. Houd ze aan boord door hen te betrekken bij het proces. Zo maak je niet alleen betere keuzes in het proces, je weet straks ook zeker dat zij de nieuwe rebranding volledig zullen omarmen. 

Voordeel 3: Niemand heeft last van de uitrol van de nieuwe branding  

Bij een rebranding moet het totale concept natuurlijk goed worden doorgevoerd. Zowel online als offline. Dat betekent vaak nieuw drukwerk, signage, relatiegeschenken. Je hebt nu meer tijd om dit proces goed uit te (laten) voeren. Je kunt het stapje voor stapje doen en niemand heeft er last van. 

Algemene redenen om NIET aan een rebranding te beginnen

Het gras is niet altijd groener aan de andere kant. Heb je echt voldoende redenen voor een rebranding of wil je gewoon ‘even iets nieuws’? Soms kan het namelijk meer problemen geven als je de “echte” problemen erachter niet aanpakt. 

Foute redenen; 

    • Je wilt niet over de koers nadenken maar alleen een nieuw fris uiterlijk;  
    • De omzet valt tegen maar je weet nog niet zeker waar dat aan ligt; 
    • Je bent nog niet zo bekend in je markt en de nieuwe uitstraling moet dat voor je oplossen;
    • De concurrentie is aan het rebranden en je wilt niet “achterblijven”.

Nadelen rebranden tijdens corona

Nadeel 1: Investeren tijdens een onzekere tijd 

Tja, ik snap het wel. Investeren in de toekomst is lastig als je niet weet wat deze gaat brengen. Toch geloof ik er in dat jij niet voor niets ondernemer bent geworden. ondernemen is risico’s lopen, vooruit denken, durven veranderen. En soms enge keuzes durven maken. Gaat Corona jou daar van weerhouden?

Nadeel 2: Je hebt teveel zorgen waardoor je geen headspace hebt voor een rebranding

Jouw volledige aandacht is echt nodig tijdens een rebranding. Een rebranding raakt aan iets heel wezenlijks. Heb je geen puf om na te denken over de kern van je bedrijf en de toekomst? Vooral niet beginnen aan een rebranding. Het moet wel leuk blijven!

Nadeel 3: Je kunt de rebranding nu niet ‘groots’ vieren met een feest 

Een groot nadeel van het virus is dat we helaas niet live bij elkaar mogen komen. Dus je kunt geen feest geven om je rebranding te vieren. Maar als je creatief bent kom je misschien wel tot leuke andere oplossingen? 

Conclusie: rebranden tijdens corona ja of nee

Heb je goed gefundeerde redenen waarom je de rebranding wilt? Ga ervoor. Je hebt nu waarschijnlijk meer tijd om ‘aan’ je bedrijf te zitten ipv ‘in’. Echte aandacht maakt alles mooier (ja die slogan heb ik gejat van Ikea). Durf die stap te zetten en maak straks als eerste een lekker frisse (en gefundeerde!) start in onze “nieuwe” samenleving.