TEST: hoe sterk is jouw logo?

Test nu je logo en kom erachter of je een sterk logo hebt. Je logo is namelijk niet alleen een kwestie van smaak. Er zijn bepaalde algemene factoren die een logo sterk maken. Deze factoren zijn gebaseerd op de relatief oude logo’s die nog steeds sterk zijn, zoals die van Coca-Cola of Apple. Dat zijn de logo’s die nog steeds door de grote hoeveelheid aan advertenties heen komen.. en effectief hun doelgroep bereiken. Toen, nu en morgen ook nog.

 

Een sterk merk is veel meer dan een logo, maar een logo is zeker een belangrijke puzzelstuk in jouw branding. Na dit artikel zul jij heel anders naar jouw logo kijken en naar die van anderen. Je zult beter snappen waarom een logo ‘goed voelt’.

 

Heb jij een supersterk logo? Kom erachter in 5,5 vragen!

 

01. Zegt het logo iets over jouw merk?

Logo’s die mooi zijn, winnen misschien de schoonheidsprijs maar wat je wilt is marktaandeel. Lijkt me.

Waar staat je bedrijf voor? Hoe wil jij je klant laten voelen? Door deze vragen te beantwoorden weet je welke elementen je in het ‘uiterlijk’ van je bedrijf kunt laten zien.

En daarmee bedoel ik trouwens niet dat je letterlijk hoeft uit te beelden wat je doet in het logo. Apple kweekt ook geen appels.

 

02. Is het logo simpel genoeg?

Simpele logo’s worden beter onthouden. Hoe weet je dan of je logo simpel genoeg is?

Oefening: Kijk naar je logo – leg meteen weer weg-  en teken hem na in 5 seconden. Ging dat makkelijk? Dan is je logo simpel genoeg. Vraag ook anderen dit te doen. Het is nog best leuk ook!

Apple versimpelde het logo ook al heel snel

03. Is het logo tijdloos?

Meegaan met de trend van nu is aanlokkelijk maar niet heel handig. Wat nu een trend is, is dat over 5 jaar niet meer.

Plus, je wilt niet met de trend meedoen omdat je visuele stuk dan lijkt op dat van iedereen. Met een trendy logo val je niet genoeg op tussen je ‘collega’s/concurrenten’.

04. Is het logo toepasbaar?

Kun jij je logo op verschillende producten kwijt; zowel online als offline? Is je logo dan nog steeds leesbaar en herkenbaar?

Je kunt hierachter komen door je logo te verkleinen en te vergroten. Blijft je verkleinde of vergrote logo goed zicht- en leesbaar? Ook kun je je logo op verschillende promotieartikelen (zoals pen of tas) en achtergronden (laten) plaatsen.

05. Is je logo uniek?

Een uniek logo zal beter herkend en onthouden worden door je doelgroep. Period. Zorg er dus voor dat je logo niet lijkt op die van iemand anders.

5,5. Bonusvraag: is je logo mooi?

En dan oke, als laatste bonusvraag; is je logo mooi? En beantwoord hem zelf niet. Leg deze vraag voor aan jouw doelgroep en vraag om feedback. Dat zijn immers jouw potentiële klanten!

Als je nou een paar vragen met NEE hebt moeten beantwoorden; waar zit hem dat precies in? Soms is een simpele update genoeg! Vond je deze logo test leuk? Deel hem dan met andere ondernemers. 

Later even teruglezen? Bewaar de blog op Pinterest! 

Hoe sterk is mijn logo, doe de test