Waarom ik blij ben met jouw achterneefje?

Je kent het wel. Iedereen heeft in zijn of haar familie zo’n handig achterneefje dat wel iets met Adobe Photoshop of Adobe Illustrator kan. Superhandig als je net bent gestart met je onderneming. Je hebt een logo nodig en je achterneefje maakt die wel even voor je. Zo, dat is afgevinkt! Klaar is Kees. Iedereen blij, toch?

Ja en nee. Ik ben wel blij maar jij bent maar eventjes blij… Want een logo is nog geen branding en dat leg ik uit aan de hand van de goedbedoelde acties van jouw achterneefje (die ik later weer fix voor je!).

 

01. Je achterneefje kijkt wat je “concurrent” doet en maakt dit na

Hij wil natuurlijk dat jij tevreden bent met het resultaat en dat jouw logo vooral niet uit de toon valt. Daarom gaat hij op zoek naar voorbeelden van concurrenten. Vormen, kleuren en teksten worden gekopieerd en net even anders in elkaar gezet. Hupsakee, voor je het weet heb je ook een logo met zwierige letter op een bedje van roze waterverf. Helemaal de trend van nu, maar past het ook echt bij jou? En wil jij wel iets wat trendy is of wil je iets wat een stuk langer mee kan? En wilde je juist niet positief opvallen tussen je concurrenten?

 

02. Je achterneefje weet niet dat Comic Sans uit den boze is

De lettertypes die je achterneefje uitzoekt voor het logo baseert hij op de lettertypes die hij van vroeger kent. Een combinatie van Word-art en Donald Duck. Tja, dan kom je al gauw uit op Comic Sans. En laat dit nou net het lettertype zijn dat nooit kan. Nee, echt nooit. Weet hij niet. Kan je hem ook niet kwalijk nemen.

 

03. Je achterneefje zoekt kleuren uit die ‘gewoon mooi’ zijn

Wie heeft er van praktisch, onderscheidend of psychologisch kleurgebruik gehoord? Je achterneefje niet. Hij weet vaak ook niet dat het niet zo handig is om lichtgrijze letters op een witte achtergrond te zetten. Ach niet goed leesbaar? Dan moeten mensen maar beter kijken!

 

04. Je achterneefje bestelt ook wel even visitekaartjes voor je

Superlief van hem. Vol verwachting kijk je uit naar je voordeur, vandaag komen de visitekaartjes binnen! Je pakt ze aan, opent ze en herkent ze bijna niet. Dit is niet hoe het eruit zag op de computer? De kleuren zijn te donker en er zijn opeens andere lettertypes gebruikt. En je nieuwe logo is wel heel pixel-achtig. Oeps, achterneefje is wat technische dingetjes vergeten voordat hij de PDF naar de drukker stuurde. Daar zit je dan met 500 lelijke visitekaartjes waar je niet mee aan kan komen.

 

05. Je achterneefje teleurstellen wil je ook niet

Toegeven dat je eigenlijk niet blij bent met zijn werk doe je liever niet… Dus je houdt het hier maar bij. Totdat je voor de volgende hobbel staat; een website! Hoe laat ik die website nou weer aansluiten op het logo? En ik moet ook nog foto’s laten schieten. En hoe geef ik vorm aan mijn social media?

 

Wat jij wel wilt is overal dezelfde boodschap uitdragen

Op social media, je website en zelfs op een netwerkborrel. Zodat klanten je gaan herkennen. Dit kun je bereiken door branding. Je zoomt in op jouw specifieke waarden.

Wie ben je, wat doe je, voor wie en waarom? Wat is je belofte aan de klant? Precies dat maak je expliciet. Vervolgens laat je dit consistent aan de wereld zien door content te maken die daar bij past. Zowel in tekst als visueel. Een logo is dus maar één puzzelstukje van een grote puzzel.

Puzzelen kan ik goed. Dus ik zeg, achterneefje bedankt. Doordat jij bestaat heb ik (uiteindelijk) meer werk. En nog belangrijker: opgeluchte klanten die vol zelfvertrouwen weer verder kunnen!